Kompozit

Szénszálszövet

Kompozit technológia alkalmazásával, a különböző tulajdonságú anyagokat egyesítve, előnyös tulajdonságaikat ötvözve, nagyságrenddel jobb, könnyebb, erősebb, merevebb és tartósabb alkatrészeket, és szerkezeteket építhetünk.

A több ezer éves Magyar visszacsapó ij kitűnő példája a természetes kompozit sikerének. Fából, szaruból, inakból, csontból, és halhólyag enyvből készült a kiváló fegyver.

A mesterséges kompozit műanyagok, a gyártás és feldolgozásuk technológiája, is a hadiipar eredménye. Több évtizedes folyamatos fejlődéssel, a gördeszkától az űrrepülőig széles körben alkalmazzák a nagy igénybevételre tervezett, igényes és legtöbb esetben kis sorozatú termékek gyártásához.

A műanyagipari kutatások, a mindjobban kifinomult speciális anyagokra, és azok feldolgozási technológiáira koncentrál. Ma e területen is, a nanotechnológia lépett az élvonalba.

Anyagválasztásnál a kiindulási pont, hogy mit várunk el a készterméktől. Merevség, rugalmasság, ütésállóság, hőállóság, súly, ár, …...   A birtokunkban lévő tudás szélesíti, viszont az anyagok és a hozzá kapcsolódó technológia költségei, szűkítik a választás lehetőségeit.

Mi főként poliészter és epoxigyantát alkalmazunk kötőanyagnak. A gyantát üvegszállal szénszállal erősítjük, méhsejt szerkezetű habbal és fémbetétekkel merevítjük, és hőkezeljük.  Felületét anyagában színezzük, vagy utólagosan fényezzük. Ez a kompozit teljesíti az összes, a járműiparban elvárt tulajdonságot.

 

 

© 1990-2018 SZABO ForMa